-0 C
Olsztyn
środa, 24 kwietnia, 2024
reklama

Centrum badawcze UWM-u już otwarte

OlsztynCentrum badawcze UWM-u już otwarte

Nowo powstałe Centrum Gastronomii i Sztuki Kulinarnej przy Wydziale Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego zostało oficjalnie otwarte w sobotę, 28 listopada.

reklama

Około 3 tys. metrów kw., a na nich 18 pracowni naukowych do badań z dziedziny gastronomii, dietetyki oraz biooceny żywności – nowa placówka badawcza przy Wydziale Nauki o Żywności UWM-u rozpoczęła już swoją działalność.

fot. www.facebook.com/UWM.Olsztyn/
fot. www.facebook.com/UWM.Olsztyn/

W centrum Gastronomii i Sztuki Kulinarnej znajdą się m.in. laboratorium analiz instrumentalnych, pracownia behawioralnych uwarunkowań żywienia, pracownia biostatystyki, pracownia dietetyczna. Oprócz samych testów produktów będą tam także opracowywane nowe receptury potraw.

reklama

Naukowcy będą się w nim również zajmować m.in. badaniem otyłości, która dotyka coraz więcej osób, oraz uwarunkowaniami innych chorób metabolicznych. W kręgu zainteresowania specjalistów ma się także znaleźć profilaktyka i edukacja żywieniowa, mająca wydłużyć nasze życie i podnieść jego komfort. Będą tam również organizowane tematyczne szkolenia.

Budowa centrum kosztowała ponad 12,5 mln zł, z czego 90 proc. pochodziło z unijnej kasy.

fot. www.facebook.com/UWM.Olsztyn/
fot. www.facebook.com/UWM.Olsztyn/
reklama

Zapisz się do naszego newslettera

Wysyłamy tylko najważniejsze wiadomości

reklama
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Polecane
Ogłoszenia