Od wielu lat, sposób nakrywania do stołu stanowi po części wizytówkę naszego domu oraz gospodarzy. Istotne jest bowiem to, czy nakrycie całego stołu jest wykonane należycie, czy wszystkie elementy pasują zarówno do siebie, jak i do wystroju całego domu.

Dodatkowo, nakrywanie stołu powinno odbywać się według ściśle ustalonych zasad etykiety. Podczas spożywania wszystkich posiłków, każdy z elementów powinien być łatwo dostępny dla każdego gościa. Poza tym, trzeba pamiętać, że nakrycie stołu nie jest równe jego ekspozycji. Obecnie, nad standardami tymi pracuje wielu stylistów i dekoratorów. Sztuka nakrywania do stołu jest bardzo ciekawa i powinna zostać opanowana przynajmniej po części przez znakomite gospodynie domowe.

Należy zauważyć, że sposoby nakrywania do stołu różnią się od siebie, biorąc pod uwagę nasze domy, restauracje, sklepy firmowe z porcelaną itp. Nakrywanie do stołu jest w pewnym sensie sztuką, z zakresu prac nie tylko domowych. Każdy z naszych gości musi być zadowolony z wystroju podczas uroczystej kolacji. Poza tym, każdy z elementów musi być uwzględniony przy nakryciu dla każdego z gości.

Talerze – w zależności od ilości posiłków, na stole dla każdego gościa powinien znaleźć się najpierw talerz obiadowy (największy), na nim sałatkowy (nieco mniejszy) i na sałatkowym, talerz głęboki. W tej kolejności bowiem spożywane są potrawy – najpierw zupy, następnie przystawki i dana główne. Często, zamiast talerza głębokiego, stosowana jest miseczka, najczęściej mająca pojemność 0,75l.

Sztućce – obecnie, ułożenie sztućców tak naprawdę zależy od gospodarzy i ich przyzwyczajeń. Dodatkowo, liczy się również ilość spożywanych potraw. Jeśli przewidywany jest jeden deser, wystarczą dwa widelce – obiadowy i do ciasta. Zazwyczaj noże kładzie się po stronie lewej, widelce i łyżki ze strony prawej, ze względu na to, że znaczna większość społeczeństwa jest praworęczna. Najczęściej występujące sztućce, to łyżki, widelce i noże. Widelczyki do ciasta i deserów nie zawsze się pojawiają, tak samo jak łyżeczki do lodów i kawy. Niezwykle istotne jest, by każdy z gości, jak i gospodarzy, miał ten sam zestaw sztućców, by nikt nie czuł się pominięty. Sztućce stanowią jeden z najpiękniejszych elementów zastawy stołowej, warto wybrać te, które urzekają designem i subtelnością – w sklepie Mensa Home możesz znaleźć zestawy sztućców, które spodobają Ci się od pierwszego ujrzenia.

Kieliszki, goblety, kubki i filiżanki – jedne z najważniejszych elementów, które powinny znaleźć się na każdym stole, niezależnie od okazji. Każdy typ kieliszków reprezentuje dany rodzaj alkoholu. Często na przyjęciach możemy skosztować wina czerwonego, białego, szampana lub whisky. Przy każdym nakryciu, konkretne rodzaje kieliszków są ustawiane w odpowiedniej kolejności, najczęściej od największego kieliszka do najmniejszego. Warto również wspomnieć o gobletach do wody, które są największe. Kubki są mile widziane w przypadku mniejszych lub/i rodzinnych uroczystości, które są mniej wystawne. Filiżanki natomiast służą jak wiadomo, do spożywania kawy i herbaty.

Patery, naczynia do serwowania – te części nakrycia stołu należą do najważniejszych. Na nich bowiem podaje się potrawy. Ważne jest zwrócenie uwagi na to, czy patera będzie pasować do reszty naczyń zarówno kolorem jak i fasonem. Dużą popularnością wciąż cieszą się naczynia platerowane lub posrebrzane. Jednak dość często można spotkać porcelanowe, stalowe lub nawet drewniane patery na nóżce, lub jako podłużne i okrągłe talerze. Trzeba również wspomnieć o etażerkach – piętrowych paterach, na których najczęściej umieszcza się ciasta.

Wazy do zupy, jarzyn – naczynia, w których przechowywana jest ciepła zupa, bulion lub jarzyny, zawsze pojawiają się na stole z różnych okazji. Waza do zupy jest większa, niż waza do jarzyn. Ten element zastawy stołowej powinien idealnie pasować do reszty naczyń znajdujących się na stole.

Półmiski – głębokie naczynia, w których mieści się sałata z warzywami, różne sałatki lub surówki. Często półmiski wypełniane są owocami. Mniejsze z nich są używane jako naczynia na oliwki, cytryny do herbaty lub na sosy.

Dodatkowe naczynia – jednym z nich jest np. sosjerka z podstawką. Często również na stole gości maselnica. Serwetniki i świeczniki są porozstawiane w regularnej odległości. Wszelkie elementy takie jak dzbanki, naczynia na oliwę oraz przyprawniki, również są często spotykane, zwłaszcza z ważnych okazji.

Piękne produkty, które stanowić będą nakrycie stołu podczas ważnej okazji znajdziesz w Mensa Home – zanurz się w świecie marek premium i doskonałej jakości.

UDOSTĘPNIJ