Olsztyńska placówka tuż za podium

    0
    Fot. www.olsztyn.eu.

    www.rabatol.pl



    Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych potwierdza przynależność do krajowej czołówki. Tym razem uczennice z Olsztyna znalazły się tuż za podium krajowego czempionatu.

    „Henryk Sienkiewicz i jego twórczość” – taki był tytuł tegorocznych Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych. W finałowej stawce nie zabrakło przedstawicieli olsztyńskiego Gastronomika. Anna Zielnik i Martyna Pawlak, przygotowywane przez Teresę Iwanowską, zajęły czwarte miejsce. Zwyciężyła szkoła z Lublina.

    Olsztynianki, inspirując się patriotyzmem towarzyszącym dziełom noblisty, przygotowały tort „Komedia z pomyłek”, który składał się z polskich produktów i smaków. Tymczasem deser nawiązywał do zagranicznych wojaży twórcy. Do stworzenia „Listów z podróży” uczennice użyły produktów pochodzących z krajów i kontynentów, na których pisarz bywał – podaje Urząd Miasta Olsztyna.

    Za zajęcie czwartego miejsca nagrodą było 20 kg czekolady oraz specjalistyczne szkolenie dla uczniów olsztyńskiej szkoły.

    W Mistrzostwach Polski, które odbyły się w Warszawie, wzięły udział 52 zespoły z całej Polski. Do finału zakwalifikowało się 12 szkół.

    PODZIEL SIĘ

    Dodaj komentarz

    wpDiscuz